Au Pair (англійська: / oʊpɛər /; множина: au pairs) - це  помічниця в іноземної країни (няні), яка працює і проживає в родині приймаючої сторони. Як правило, au-pairs беруть на себе частку  відповідальності по догляду за дітьми, а також деякі домашні роботи та отримують грошову винагороду за це. Угоди про Au pair підпадають під дію урядових обмежень, які визначають віковий діапазон; деякі країни чітко обмежують ці критерії

ФРАНЦІЯ І БЕЛЬГІЯ

Якщо обирати між франкомовними країнами, то ми в першу чергу радимо дівчатам звертати увагу на Бельгію, так як умови програми в цій країні кращі, ніж у Франції (кишенькові гроші, оплата курсів і т.д.) + в Бельгії, в порівнянні з Францією, немає ризику відмови у візі.

 Для Франції буде недостатньо базового рівня мови і є обов’язковим наявність водійського досвіду та, відповідно, посвідчення.

Вимоги до учасників програми:

 дівчата від 18 до 27 - для Франції / 18 до 30 для Люксембургу

 мінімум атестат про закінчену середню освіту (11 кл / 9 + коледж)

 володіти французькою мовою на хорошому рівні

мати водійські права та досвід водіння - обов'язково для Франції, так як все

більше і більше сімей шукають дівчат з водійськими правами. для Люксембургу мова не обов'язкова, але робить розміщення більш легким.

 досвід догляду за дітьми, підтверджений Рекомендаційні листи. Найкраще, якщо дівчата завчасно подадуть анкети, це дасть їм можливість отримати дозвіл на трудову діяльність і візу до бажаної дати прибуття.

Що сім'я очікує від дівчини:

серйозність і відповідальність, бажання стати членом приймаючої сім'ї

 дотримання правил приймаючої сім'ї та повагу до приватного життя приймаючої сім'ї

 любов до дітей і бажання піклується про них

 бажання і готовність допомагати в роботі по дому без щоденного нагадування і вмовляння

 здатність адаптуватися до звичок і звичаїв приймаючої сім'ї

 гнучкість, поступливість. Приймаючі сім'ї не є роботами, і хоча існує графік роботи, дівчина повинна розуміти, що неможливо не міняти графік протягом усього перебування в приймаючій сім'ї. У разі, коли сім'я потребує дівчині, наприклад, хвороба дитини, вона повинна розуміти ситуацію і бути готовою допомогти. Якщо дівчина вважає робочі години, також буде надходити і сім'я.

Приймаюча сім'я надає дівчині:

 проживання в окремій мебльованої кімнаті

харчування за рахунок сім'ї

кишенькові гроші 340-500 євро на місяць

 30 робочих годин на тиждень

 - курси французької мови (у Люксембурзі оплачуються сім'єю, у Франції - частково)

 медична страховка, оплачується сім'єю

 2 тижні оплачуваної відпустки; крім того, в Люксембурзі надаються 2 додаткових обов'язкових дня, які можна «накопичувати» протягом року.

 

Країни Скандинавії

Отже, пакет на три країни - Норвегія, Швеція, Данія. (є свої нюанси, якщо дівчина вже була раніше о-пер - таке треба взнавати і тоді радити ще регіон)

Якщо 1 раз була о-пер, то не можна до Швеції, якщо 2 рази - не можна ще й до Данії.

Вимоги до учасників програми:

 дівчата від 18 до 30 років (включно)

 наявність мінімум атестат про закінчену середню освіту (11 кл / 9 + коледж)

 володіти англійською мовою на високому рівні

 бажано мати водійські права та досвід водіння, так як все більше і більше сімей шукають дівчат з водійськими правами. Ця умова не обов'язкова, але робить розміщення більш легким.

 досвід догляду за дітьми.

Що сім'я очікує від дівчини:

серйозність і відповідальність, бажання стати членом приймаючої сім'ї

 дотримання правил приймаючої сім'ї та повагу до приватного життя приймаючої сім'ї

 бажання вивчати державну мову країни

 любов до дітей і бажання піклується про них

 бажання і готовність допомагати в роботі по дому без щоденного нагадування і вмовляння

 здатність адаптуватися до звичок і звичаїв приймаючої сім'ї

 гнучкість, поступливість. Приймаючі сім'ї не є роботами, і хоча існує графік роботи, дівчина повинна розуміти, що неможливо не міняти графік протягом всього перебування в приймаючій сім'ї. У разі, коли сім'я потребує дівчині, наприклад, хвороба дитини, вона повинна розуміти ситуацію і бути готовою допомогти. якщо дівчина вважає робочі години, так само буде надходити і сім'я 

Приймаюча сім'я надає дівчині:

 Тривалість програми 12-24 місяці. *

 Допомога в догляді за дітьми і нескладна домашня робота 30 годин в тиждень.

 Проживання в сім'ї (сім'я надає окрему кімнату), безкоштовне харчування разом з сім'єю.

 Мінімум 1 вихідний день в тиждень.

 Відпустка від 4 до 5 тижнів протягом року. **

 Обов'язкове страхування. ***

 Мовні курси рідної мови країни перебування і унікальна можливість вивчати іноземну мову шляхом занурення в мовне середовище. ****

 Гроші на кишенькові витрати - в залежності від країни.

АВСТРІЯ

Вимоги до учасників програми:

• Вік від 18 до 27 років (необхідно повернутися на батьківщину до виконання 28 років)

• Знання німецької мови на достатньому рівні - мінімум A1, але чим вище, тим краще. Кандидати повинні подати документ, який підтверджує, що мова вивчалася не менше 6 міс.

• Любов до дітей, комунікабельність, чесність, пунктуальність, відповідальність.

• Наявність водійських прав та досвіду водіння вітається, але не є обов'язковою умовою участі в програмі.

• досвід догляду за дітьми.

 

Що сім'я очікує від дівчини:

• серйозність і відповідальність, бажання стати членом приймаючої сім'ї

• дотримання правил приймаючої сім'ї та повагу до приватного життя приймаючої сім'ї

• бажання вивчати державну мову

• любов до дітей і бажання піклується про них

• бажання і готовність допомагати в роботі по дому без щоденного нагадування і вмовляння

• здатність адаптуватися до звичок і звичаїв приймаючої сім'ї

• гнучкість, поступливість. Приймаючі сім'ї не є роботами, і хоча існує графік роботи, дівчина повинна розуміти, що неможливо не міняти графік протягом усього перебування в приймаючій сім'ї. У разі, коли сім'я потребує дівчині, наприклад, хвороба дитини, вона повинна розуміти ситуацію і бути готовою допомогти. Якщо дівчина вважає робочі години, так само буде надходити і сім'я.

 

Умови програми:

• Допомога в догляді за дітьми і нескладна домашня робота 30 годин в тиждень.

• Проживання в сім'ї (сім'я надає окрему кімнату), безкоштовне харчування разом з сім'єю.

• Мінімум 1 вихідний день в тиждень.

• Оплачувана відпустка 5 тижнів протягом року.

• Обов'язкове страхування (частково здійснюється і оплачується сім'єю, частково оплачується Au-Pair).

• Курси німецької мови оплачувані сім'єю і Au-Pair в співвідношенні 50/50 (зазвичай в цій пропорції оплачується саме початковий курс) і унікальна можливість вивчати іноземну мову шляхом занурення в мовне середовище.

• Гроші на кишенькові витрати 530 євро в місяць.

 

Важливо взяти до уваги:

(Особливо колишнім Au Pair USA)

Програма в європейських країнах зародилася дуже давно і багато понять і принципи втратили чіткі  обриси. Це також стосується обов'язків о-пер, зокрема, легкої роботи по дому. В Європі немає прив'язки до дитячої активності (прибрати іграшки, нагодувати дітей, заправити дитячі ліжечка). Зрозуміло, мити вікна і копати в городі Вас ніхто не буде змушувати, але пропилососити в будинку або протерти пил у всіх кімнатах - можуть. Для кого-то це зовсім не проблема (в принципі, що тут такого, вірно?). Просто це потрібно знати і враховувати. Те ж стосується готування для батьків, прасування і будь-яких інших моментів ... Ці сфери діяльності о-пер - цікаві поняття. В Європі вони сприймаються як належне. Ось так ось склалося за все довгий час існування програми (з 1969 року). Якщо Вас особисто бентежить, то Ви можете потім при спілкуванні окремо винести це питання на обговорення: який саме прийом їжі готувати, що саме ..... але відразу ставити галочку на "ні" не варто, так як сім'ї в 50% випадків відразу задумаються, чи дивитися ваше досьє до кінця або переходити до розгляду наступного кандидата.

Не варто сприймати роботу по дому як додаткове навантаження або спосіб зробити з про-пер домробітницю (які, до речі, досить часто у сімей передбачені) або принизити.

Кількість робочих годин менше - 30 на тиждень. Але в зв'язку з цим часто виникає необхідність посидіти з дітьми вечорами, на вихідних, або інші моменти, де критично важливо і вкрай НЕОБХІДНО проявити гнучкість.

 

Au pair в Німеччині

Основна інформація:

- Вік кандидатів (тільки дівчата): від 18 і не старше 27 років (для участі в цій програмі необов'язково бути студентом);

- Знання німецької мови А2 - В1;

- Наявність досвіду роботи з дітьми. Перевага отримують кандидати, які люблять дітей і вміють з ними ладнати, а також ті, хто має досвід роботи з дітьми (наприклад, доглядав за молодшими або сусідськими дітьми, або ті, хто допомагав родичам по догляду за малюками, працював в літніх таборах, в гуртках ...);

- Комунікабельність і готовність інтегруватися в сім'ю;

- Для участі в програмі обов'язково бути незаміжньою і не мати дітей;

- Не мати шкідливих звичок;

- Бути готовим до виконання повсякденної нескладної роботи по дому, такий як наведення порядку в дитячій кімнаті, прасування і прання дитячої білизни, приготування найпростіших блюд для себе і дітей;

- Наявність водійських прав вітається;

- Вартість поїздки в Німеччину і повернення додому - оплачують самі Au-Pair;

- Вартість програми 0,00 грн. (Застава становить 200 грн., Який повертається Замовнику після перебування 3 тижнів Замовника в сім'ї.).

Ви отримуєте:

- Окрему власну кімнату;

- Проживання та харчування в сім'ї - безкоштовно;

- Один - два дні на тиждень в якості вихідного;

- Медичну страховку на час перебування Au-Pair укладає сім'я;

- Гроші на кишенькові витрати - 260 € в місяць;

- Можливість відвідувати мовний курс і брати участь в культурних заходах (додаткова щомісячна оплата на курси німецької мови в розмірі 50 €);

- 4 тижні відпустки на рік;

Перебування в якості Au-Pair в Німеччині триває до 12 місяців;

 

У Ваші обов'язки входить: 

- 30 годин в тиждень нагляду за дітьми, в тому числі 1-2 рази в тиждень

бейбісіттінг ввечері (наприклад, ігри, нагляд, виконання домашніх завдань з дітьми, і т.п.);

 

- Допомога по господарству, - легка робота по дому; 

- Повага до звичаїв сім'ї і життєрадісне ставлення до життя. 

Для участі в програмі, потрібно:

1) Ознайомитися з загальними правилами Au-pair програми.

2) Заповнити анкету-заявку.

3) 3-5 фотографії

4) Закордонний паспорт  

5) Відео презентації

6) ВАЖЛИВО! Потрібно мати сертифікат з Ґете-Інститут а: мінімальний рівень німецької мови від А2 і вище (виданий не старше 6 місяців). Сертифікат потрібно буде надати в посольство. Якщо на момент оформлення документів для участі в Au-pair програмі немає сертифіката, то нічого страшного, але до моменту подачі документів в посольство потрібно обов'язково його надати.

7) Оплатити заставу в розмірі 200 грн. Застава повертається Замовнику після перебування 3 тижнів Замовника в сім'ї.

Важливо! Не забувайте, що термін оформлення документів в залежності від ситуації кожного конкретного учасника - від 2 до 3 місяців. Оформлення візи займає приблизно 6-8 тижнів.